Gerendák

http://rirek.sk/wp-content/uploads/2018/09/gerendak.jpgGerendák
http://rirek.sk/gerendak/

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház 2018. szeptember 10-én, hétfőn 19.00 órai kezdéssel a Városi Művelődési Központ színháztermében Rideg Zsófia rendezésében mutatja be verebes Ernő Gerendák című darabját.

A Magyarországi Református Egyház támogatásával megvalósuló előadásra a Rimaszombati Református Egyházközség, Rimaszombati Katolikus Kör, Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a rimaszombati Városi Művelődési Központ társszervezésében kerülhet sor.

A résztvevők a belépésnél 2 €-val támogathatják a rendezvényt.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

„Verebes Ernő Gerendák című darabjának felolvasószínházi változatát megrendeztem a Nemzeti Színházban a beregszászi színészek közreműködésével. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy érdemes elvinni egy térbeli megvalósításig, mert nagyon izgalmas, rétegzett darab. Költészet, de a kezek költészete, azoké, akiknek az évszaknak megfelelő szerszámaik vannak. Hétköznapi tárgyaik (mosdótál, őrlőgép, asztal), amelyek átlényegülnek: hangszerekké, liturgikus eszközökké. A búza lisztté lesz, a liszt lélekké változik a szélmolnár templommá alakuló malmában. Két egymásba fonódó síkon játszódik az előadás, a nagyhét történései vízjelként húzódnak a realista történet mögött. A két sík állandó párbeszédet folytat egymással, hol ironikus, hol magasztos párbeszédet.
A külső világ fenyegetésére a belső terünket kell templommá alakítanunk – a zene, az ének, az alkotás ebben segíthet. Ez lehet az a közösségi mondanivaló, amely Beregszászban érvényessé teheti jelen vállalkozásunkat. A darab, mondhatni, eleve a beregszászi színészekre íródott, Verebes Ernő többször dolgozott már a társulattal. Színészi adottságaik mellett fontos az a szakmai út is, amelyet e társulat közösen járt végig, egy lepusztult szállodai épületet Thália templomává alakítva át.”