Kiállításmegnyitó

http://rirek.sk/wp-content/uploads/2018/07/Rimaszombat.jpgKiállításmegnyitó
http://rirek.sk/kiallitasmegnyito-2/

A Szeghalmy Bálint Építészeti Alapítvány és egyházunk Kulturális és Közművelődési Központja szervezésében 2018. július 13-án, 16.00 órakor a Tudományos Gyűjtemények épületében (Rimaszombat, Daxner utca 36.) Medgyaszay István születésének 140. évfordulója alkalmából „Józanság, ellentétek, derű” címmel Medgyaszay István építészetét bemutató kiállítás nyílik.

A kiállítást Krcho János, Forster Gyula-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja nyitja meg.

A tárlat előzetes bejelenkezés alapján (csillaghaz@reformata.sk) 2018. július 31-ig munkanapokon 8.00 és 16.00 között látogatható .

Medgyaszay István Benkó István néven született 1877. augusztus 23-án, Budapesten. Édesapja, Benkó Károly (1837-1893), az Állami Ipariskola tanára, építőmester, építész volt. Édesanyja, Kolbenheyer Kornélia volt, Kolbenheyer Móricz soproni evangélikus lelkész leánya. Medgyaszay István tanulmányai alatt még születési nevét használta, 1906-ban vette fel anyai nagyanyja családnevét.
1893 és 1896 között az Állami Ipariskola növendékeként tanult, 1898-ban érettségizett. 1904-ben fejezte be egyetemi tanulmányait, ezek után népművészeti gyűjtőutakra indult. 1915-ben feleségül vette Martinovich Gabriellát, házasságukból három leánygyermek született. 1959. április 29-én hunyt el, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Medgyaszay István az egyetemes építészethez való hozzájárulást a magyar nemzeti építészet megteremtésében látta. Eszménye a görög művészet, mely a keleti és európai kultúrák eredményeit ötvözve alakult nemzeti művészetté, egyúttal az európai kultúra forrásává. A bécsi szecesszióból induló építész a népművészetben felfedezi a konstrukció és a díszítés összetartozását, mely elvet a vasbetonszerkezetek formálásánál is felhasznál. A magyar építészet útját az európai funkcionális és szerkezeti progresszió, a saját hagyomány s keleti előzményeinek társításában látja.
Az építészet újabb épületein a kő szerkezeti alkalmazása mellett egy dekoratív „kőstílus” kialakítására tesz kísérletet. Indiai útját követő írásában a nyugati lineáris illetve a keleti ciklikus fejlődési elmélet szintézisét fogalmazza meg. Medgyaszay szerint az építőművészet fejlődését a visszatérő nagy ritmusok, a jelenségek más-más módon való ismétlődése jellemzi.