Rimaszombatban találkoznak a református középiskolák

http://rirek.sk/wp-content/uploads/2023/07/230706-6640-Crop.jpgRimaszombatban találkoznak a református középiskolák

Ünnepi istentisztelettel kezdődött a Kárpát-medencei Református Középiskolák XXVI. Találkozója Rimaszombatban.

Géresi Róbert püspök a Zsolt 46,9 verse – „Jöjjetek, lássátok az Úr tetteit, aki bámulatos dolgokat művel a földön” – alapján hirdette isten igéjét, amely a találkozó idei jelmondata is.

Dr. Papp Kornél az Országos Református Tanáregyesület elnökeke köszöntötte 33 intézményből érkezett mintegy 150 résztvevőt.

Molnárné Pelle Beáta a rimaszombati Református Oktatási Központ igazgatója a házigazda nevében köszöntötte a vendégeket, és kifejezte azon reménységét, hogy az együtt töltött négy napon lehetőségük lesz Isten csodálatos teremtő munkájának és gondviselésének megtapasztalására.

A Tompa Mihály Református Gimnázium 2002 után immár második alkalommal fogadhatta a Kárpát-medence magyar református középiskoláinak küldöttségeit.
Az idei találkozó közös programjai során a házigazdák szeretnék bemutatni Rimaszombat és Gömör-Kishont vármegye történetének és természeti szépségeinek egy-egy részletét. Az idén emlékezünk meg Petőfi Sándor és Andrássy Gyula születésének kétszázadik évfordulójáról. A bicentenáriumhoz kapcsolódva a résztvevők megismerhetik Petőfi Sándor gömöri és nógrádi kapcsolatait, valamint az Andrássy családnak a megye életében betöltött szerepét.

Pénteki nap folyamán Mikos Tamás beosztott lelkész áhítata után Kerepesi Igor a Gömör-Kishonti Múzeum munkatársa Andrássy Gyula születésének bicentenáriuma alkalmából tart előadást. Ezt követően Dr. B. Kovács István gömörológus és Dr. Kerényi Éva a Gömör-Kishonti Múzeum igazgatója városi sétára és múzeumlátogatásra invitálja a résztvevőket. Délután Dr. Gaál Lajos és Dr. Hizsnyan Géza előadásában 1867-i Rimaszombatba kalauzolják a résztvevőket, amikor is a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók XII. Vándorgyűlését tartották városunkban.

Gömör-Kishont vármegye természeti szépségeit a résztvevők szombaton két tanulmányúton csodálhatják meg. Míg az egyik csoport a Murány – Garamfő – Sztracena – Oláhpatak – Várhosszúrét útvonalon halad, a másik csoport Betlér – Gomaszög – Rozsnyó és Várhosszúrét nevezetességeit tekinti meg.

Vasárnap a református templomban 10.00 órakor kezdődik az istentisztelet, amely egyben a találkozó záró istentisztelete is.

fotó: Szarvas László

A találkozó képei megtekinthetőek galériánkban.