Szenczi Molnár Albertre emlékeztünk

http://rirek.sk/wp-content/uploads/2024/04/szenczi.jpgSzenczi Molnár Albertre emlékeztünk

2024. április 18-án a Tompa Mihály Református Gimnázium diákjaival és tanáraival Szenczi Molnár Albert születésének 450. évfordulójára emlékeztünk templomunkban. Az alkalmat a gimnázium igazgatónője nyitotta meg, majd a diákok emlékműsora következett. Vendégeink, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Diákotthona Fiúkara zsoltárok és dicséretek éneklésével tették felemelőbbé az ünnepi megemlékezést.

A méltán híres magyar reformátor 1574. augusztus 30-án egy faragómolnár fiaként látta meg a napvilágot Szencen. Apja hamar rájött, hogy Albert fiában a mestersége nem folytatódik. Tanulni küldte. Előbb Magyarországon, majd Németországban képezte magát magyar népét hűségesen szolgáló tudóssá.

Segédkezett Károli Gáspár bibliafordítói munkájában, majd maga kétszer is revideálta (1608-ban és 1612-ben) az 1590-ben megjelent Vizsolyi Bibliát. Hogy könnyítse a külföldön tanuló magyar diákok tanulását magyar-latin illetve latin-magyar szótárt készített. Magyar nyelvtankönyvet is összeállított, és Kálvin János több munkáját is lefordította magyar nyelvre. Református gyülekezeteink mindmáig éneklik a genfi zsoltárokat. Ezeknek magyar nyelvre történő fordítását is Szenczi Molnár Albert végezte.

Képzeletbeli naplója talán így fejeződne be:
„Bölcsőm Magyarországon ringott, a tudást és a feleséget Németország adta, és csontjaimat Erdély őrzi. Sokat szenvedtem, de megérte. Remélem, hogy másoknak örömöt szereztem. Népemet tudással akartam táplálni. Mindig szegény voltam, de egy országot akartam gazdagítani.”

Soli Deo Gloria!

A Szenczi Molnár Albert-emlékműsor képei megtalálhatóak galériánkban.