1956-ra emlékezünk

1956-ra emlékezünk

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmával gyülekezetünk tagjaiként is emlékezünk az 56-os hősökre.

A Szövetség a Közös Célokért, a Rimaszombat és Vidéke Polgári Társulás, a Via Nova Ifjúsági Csoport Gömör, valamint a Rimaszombati Református Egyházközség szervezésében 2016. október 23-án a délelőtti istentisztelet keretén belül emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről.

Az igehirdetés szolgálatát ezúttal Mikos Tamás beosztott lelkész végezte, ezt követően Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere, a rimaszombati születésű mártír ifj. Fábry Zoltán unokája mondott megemlékező beszédet. B. Kovács István bemutatta a Gömörország legújabb számát, melynek címlapján Tamás Ilonka néni és Orbán Viktor miniszterelnök úr látható a 2012. évi 56-os ünnepségen.

Egyházközségünk tagjai az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmával 2016. november 18-án Vidnyánszky Attila rendezésében Tóth Ilonka tanúságtételét tekintik meg a Nemzeti Színházban.

„1956. Tóth Ilonát, a budapesti Domonkos utcai kórház önkéntes vezetőjét letartóztatják.
1957. Sor kerül a forradalom utáni megtorlás legelső, egyetlen nyilvános perére, hogy a kádári rendszer bebizonyíthassa a világ közvéleményének: Budapest utcáin nem ártatlan fiatalok harcoltak Magyarország szabadságáért, hanem köztörvényes bűnözők gyilkoltak ártatlan kommunistákat. A Moszkva közvetlen irányításával megrendezett színjátékper a huszonnégy éves medika, Tóth Ilona beismerő vallomásával és kivégzésével ér véget” – írja Szilágyi Andor, a történetet feldolgozó színdarab szerzője.

Fábry Szabolcs megemlékező beszéde: